Co vědět o pojištění auta v roce 2024 a proč se vyplatí pojistit auto rovnou při koupi?

Pojistit své vozidlo je v České republice nejen povinností, ale také důležitým krokem k zajištění vlastního majetku a bezpečnosti na silnicích. V tomto článku se podíváme na právní náležitosti spojené s povinným ručením a havarijním pojištěním vozidla, a také na několik rad, které vám pomohou vybrat správné pojištění pro vaše auto.


Povinné ručení

Povinné ručení je základní formou pojištění vozidel v České republice. Každý majitel motorového vozidla musí mít uzavřené povinné ručení, a to minimálně ve stanoveném základním rozsahu. Povinné ručení kryje škody, které vozidlo způsobí třetím osobám, a to včetně škod na zdraví a majetku.

Právní náležitosti povinného ručení:


1. Minimální krytí: Základní rozsah povinného ručení je stanoven zákonem a mění se pravidelně. Je důležité zkontrolovat aktuální minimální částku, kterou musí povinné ručení pokrýt.

2. Platební povinnost: Majitel vozidla musí pravidelně hradit pojistné za povinné ručení. Výše pojistného závisí na mnoha faktorech, včetně typu vozidla, věku řidiče a místa bydliště.

3. Doba platnosti: Povinné ručení musí být platné po celou dobu provozu vozidla. Pokud dojde k jeho zrušení, vozidlo nesmí být provozováno na veřejných komunikacích.

4. Výjimky: Existují určité výjimky, kdy není povinné ručení nutné, například u historických vozidel nebo vozidel mimo provoz.

Dokladem o platném pojištění je tzv. Zelená karta. Dříve byla opravdu vytištěna na zeleném papíře, ale to již není pravidlem a nutností. Od roku 2019 se můžete při silniční kontrole prokázat i zelenou kartou v digitální podobě.


Havarijní pojištění

Kromě povinného ručení můžete také uzavřít havarijní pojištění pro své vozidlo. Havarijní pojištění kryje škody na vašem vozidle způsobené nehodou, krádeží, požárem a dalšími událostmi. Toto pojištění není povinné, ale může vám poskytnout důležitou ochranu.

Rady pro výběr správného havarijního pojištění:


1. Typ pojištění: Existují různé typy havarijního pojištění, včetně plnohodnotného a částečného. Zvažte, jakou úroveň krytí potřebujete a jaký typ pojištění vám nejlépe vyhovuje.

2. Smluvní podmínky: Před uzavřením pojištění si pozorně prostudujte smluvní podmínky. Zjistěte, co pojištění zahrnuje a jaké jsou výluky.

3. Cena: Porovnejte nabídky od různých pojišťoven. Nejlevnější pojištění nemusí vždy být nejlepší volbou. Zvažte také renomé pojišťovny a její zákaznický servis.

4. Bonusy a slevy: Některé pojišťovny nabízejí bonusy a slevy pro bez nehodové řidiče. Můžete tak ušetřit na pojistném.

5. Doporučení: Zeptejte se rodiny a přátel na jejich zkušenosti s pojišťovnami. Doporučení od lidí, kterým důvěřujete, může být cenné.

Vyřídit si pojistku při pořízení nového auta je nejlepší ihned při koupi u nás v Direct auto. Minimálně proto, že dokážeme nabídnout díky spolupráci s celou řadou pojišťoven zajímavé ceny, ale také proto, že Vám odpadne další administrativní úkon, který se k pořízení nového nebo ojetého auta váže. Vy už můžete konečně jenom řídit a o nic víc se nestarat.

Tým Direct auto